6 fordele ved almen ældrebolig
6 fordele ved at bo i almen ældrebolig som senior eller pensionist
Er huset blevet for stort eller haven for krævende? Eller har du som senior eller pensionist brug for en bolig med mindre vedligehold og nemmere adgang? Måske har du brug for en mindre lejlighed eller er på udkig efter en bolig, hvor der venter et socialt liv med andre seniorer lige uden for døren? Så er en almen ældrebolig sandsynligvis noget for dig.
Hos DanmarkBolig.dk har vi samlet seks fordele ved almene ældreboliger til dig, der leder efter en bolig til det næste kapitel i dit liv.
1. Du undgår opslidende vedligehold i en almen bolig
At passe en stor have eller at ligge og rode under en dryppende vandhane kan være opslidende - især når man kommer lidt op i alderen. Hvis du er en af dem, der som senior eller pensionist gerne vil undgå den slags arbejde, kan en almen ældrebolig være sagen. I en almen ældrebolig slipper du nemlig for at passe en stor have og selv fikse et ødelagt toilet eller en dryppende vandhane. Og du slipper også for en uforudset regning. Den almene boligorganisation og viceværten tager sig nemlig af al vedligehold af din bolig og fællesarealerne - alt sammen dækket af din husleje.
2. Du kan være sikker på nem adgang til din bolig
Almene ældreboliger er indrettet med tanke på, at beboerne bliver ældre og at deres krav til en bolig ændrer sig. Derfor er trapperne ofte skiftet ud med eller ledsaget af en elevator, og det er et krav, at boligernes indretning er velegnede for gangbesværede. Der skal desuden kunne tilkaldes hurtig hjælp, for eksempel i tilfælde af sygdom eller uheld, hvilket er med til at skabe tryghed.
3. Du kan bo selv eller sammen med andre seniorer
Vi er alle forskellige. Nogle har brug for ro, andre har brug for sociale fællesskaber lige ude foran døren. Og der findes almene ældreboliger, der opfylder begge behov. Hvis du foretrækker det, har du mulighed for at få en selvstændig bolig. Men du kan også som senior eller pensionist finde ældreboliger, der tilbyder et socialt liv og muligheden for et fællesskab med andre seniorer. De kaldes seniorbofællesskaber og er boliger for personer over 50 år uden hjemmeboende børn. Hvis du godt kan lide at møde nye mennesker og have et socialt liv ude foran din dør, så er seniorbofællesskaberne måske noget for dig.
4. Du har indflydelse på dine egne boligforhold
Som beboer i en almen bolig, har du indflydelse på dine boligforhold. Du er for eksempel med til at bestemme, hvad huslejen skal bruges på, og hvilken husorden der skal gælde. Det har du, fordi der er beboerdemokrati i almene boligorganisationer. Almene boligorganisationer arbejder nemlig efter love og regler vedtaget i Folketinget, som fastslår, at beboerne bestemmer over egne boligforhold.
Du har også råderet over din almene bolig. Det betyder, at du kan sætte dit eget præg på den. Boligorganisationen skal bare godkende de forbedringer, du vil lave, inden du går i gang.
5. Du kan komme foran i køen til en ældrebolig
Det er som udgangspunkt kommunen, der anviser til ældreboliger, og kommunen afgør på baggrund af individuel vurdering, hvem boligerne skal udlejes til. Vær opmærksom på at nogle kommuner og boligorganisationer tilbyder fleksibel udlejning. Det betyder, at hvis du for eksempel er senior og ønsker en lejlighed, der er mere passende, så kan du komme foran på ventelisten til en almen ældrebolig. Derfor er det en god ide at undersøge, om der er indgået en aftale om fleksibel udlejning i den kommune, du ønsker at bo i, og om du opfylder kriterierne.
6. Du er sikret en rimelig husleje
Når du flytter i en almen ældrebolig, får du økonomisk tryghed og skal ikke bekymre dig om, at hele din opsparing eller pension går til at dække husleje og andre boligudgifter. Du er nemlig altid sikret en rimelig husleje og slipper for at tænke på ekstraudgifter. Det er du, fordi boligorganisationerne er non-profit og derfor ikke tjener noget på at udleje boligerne. Din husleje går udelukkende til at dække udgifterne til driften og vedligeholdelsen af lejeboligerne og fællesarealerne i din boligorganisation.
På DanmarkBolig.dk kan du læse mere om almene ældreboliger og starte jagten på din næste bolig med det samme. Når du søger på DanmarkBolig.dk, kan du ved hjælp af filtrene søge udelukkende efter de 50.000 ældreboliger, der findes i Danmark: https://www.danmarkbolig.dk/da/#/